Kompatibilitás és a futási környezet beállítása


Ez a leírás tartalmazza mindazokat a beállításokat, amelyek segítségével a MASA Dos-os programok akadálymentesen üzemeltethetők Windows 32 bites környezetben.
A leírás Windows 7 operációs rendszerre készült, de a benne foglaltak értelemszerűen érvényesek a Windows XP, Windows 8, Windows 10 operációs rendszerekre is, a sajátosságok figyelembevételével. A jelentős eltérések külön WinXP, Win8, Win10 megjegyzéssel ki vannak emelve. A leírtak alkalmazásához szükség van számítástechnikai ismeretekre, a szövegkörnyezet túlmutat a felhasználó szintű alapismereteken.

A programok alapértelmezésben csak 32 bites Windows rendszer alatt futnak! A 64 bites Windows, illetve Linux, MacOS beállítások a leírás végén találhatók, azonban az itt következőkre akkor is szükség lesz. Amennyiben kérdései merülnek fel, ne találgasson, a pontos beállítás érdekében vegye fel velünk a kapcsolatot a honlapunkon található elérhetőségek valamelyikén. Tehát mindentől függetlenül az alábbiak a többi környezetre is vonatkoznak.

Minden programrendszer az alábbi fő modulokból áll, melyek jól elkülöníthetően, külön mappákban vannak:

1. Runtime modulok;
2. Indító batch-ek
3. Programfájlok
4. Adatfájlok

A programok indítása: a programokat a 2. típusú indító batch-ek indítják. A batch programok tartalmuk szerint belépnek a megfelelő adatmappába, majd onnan indítják az általános runtime modult, ami a megfelelő főprogramot hívja.
Egy tipikus batch tartalma:

C:
CD\
%SystemRoot%\System32\KB16 HU,852,%SystemRoot%\System32\KEYBOARD.SYS
CD C:\MASA92\ADAT
MFOXPRUN MASA92

WinXP a magyar ékezetes billentyűkiosztás automatikus, ezért itt a batch fájlok egy sorral rövidülnek:
C:
CD\
CD C:\MASA92\ADAT
MFOXPRUN MASA92


A Masa programok mappaszerkezete:

Runtime mappa, alapértelmezett neve FOX, helye a Root, ez tartalmazza a 1-2. típusú állományokat.
Programok mappája, neve a telepített programtól függően Masaxx, Ber, Szamlaxx, helye a Root, ez tartalmazza a 3. típusú állományokat.
Adatok mappája, nevük tetszőleges (azonban be kell tartani a DOS névkonveciót - maximum 8+3 karakter, ékezet stb. nélkül), helyük az adott programfájlok, vagyis a 3. típusú mappák alatt van. Ez általában a cég rövidített neve.

Beállítások:

Minden adatmappában található egy, esetleg két konfigurációs állomány. A nevük CONFIG.FX és CONFIG.FP Ezen állományok legfelső sora mutatja, hogy az adatmappához képest hol található relatíve a programmappa. Alapértelmezésben ez eggyel feljebb van, tehát az értéke pont-pont-pontosvessző:

PATH=..;

A Windows „PATH” elérési útvonalába fel kell venni a FOX mappát. (Sajátgép – Tulajdonságok – Speciális fül – Környezeti változók – Rendszerváltozók – Path). (Win7-8-10: Számítógép – Tulajdonságok – Speciális rendszerbeállítások – Speciális fül – Környezeti változók – Rendszerváltozók – Path). A sor végén nem lehet pontosvessző! Alapértelmezésben körülbelül így ki:

%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem

Ennek a sornak a végére kell beilleszteni a C:\Fox hivatkozást, előtte pontosvesszővel elválasztva:

%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;C:\Fox

A Windows\system32\Config.nt állomány tartalmát módosítani kell a következőképpen (a sorok az állomány legvégén):

emm=ram
dos=high,umb
device=%Systemroot%\system32\himem.sys
files=127

Win10: A Masa programok futásához szükséges NTVDM alrendszer nem része a telepítés utáni állapotnak. A fenti beállítások elvégzése után az első indításkor települ automatikusan, ezt akkor ott engedélyezni kell. Előfordulhat, hogy még ezután sem indul el, hibaüzenettel leáll. Ekkor a következő beállításokra van még szükség: 1.) Vezérlőput -> Programok -> Programok és szolgáltatások -> Windows szolgáltatások be- és kikapcsolása -> Örökölt komponensek -> NTVDM engedélyezése 2.) cmd.exe indítása, majd a "Command prompt" fölött jobb gomb, majd "Tulajdonságok", "Régi típusú konzol használata (újraindítás szükséges) KIVÁLASZTÁSA, Terminálablak becsukása, majd újraindítása.

Ezzel a beállítás kész. Ezután parancsikont (shortcut) kell készíteni a megfelelő indító batch-hez és program futtatható. A továbbiakban a parancsikon tulajdonságainak ajánlott beállításai következnek.

A parancsikon ajánlott beállításai a következők:
Futtatás – normál ablak
Beállítások – Megjelenési beállítások – Ablakban (WinXP: lehet teljes képernyős is)
Elrendezés – Képernyőpuffer mérete – 80 x 25 ! Ablak mérete – 80 x 25 ! Ez fontos!
A képernyőméret növeléséhez a betűtípus fülön a betűtípus, illetve a méret értékek állításával választhatja ki a képernyőfelbontásnak leginkább megfelelő méretet, amelyet az ablakminta tesztablakon rögtön lát is, hogy miképpen fog kinézni. Ez a beállítási módszert XP alatt is alkalmazhatja, ha úgy dönt, hogy ablakban akarja futtatni.

Kiegészítő információ 64 bites Windows rendszerek használata esetén

A programok alapértelmezésben nem futnak 64 bites rendszereken. Két lehetséges megoldás létezik ennek áthidalására.

Az egyik egy bármilyen 32 bites virtuális gép telepítése a 64 bites rendszerre. Mivel ezután a MASA program már csak a 32 bites gépet „látja”, ehhez további hozzáfűzni való nincsen.

Azonban lényegesen elegánsabb, jobb megoldás az ilyen gépek esetén az ingyenes vDOS rendszer legújabb, 2020 márciusi változatának telepítése. Ez a program kimondottan a DOS-os adatbáziskezelés támogatására lett megírva, ezért nagyon stabil és jól használhatóak rajta a MASA programok.
A program letölthető a saját honlapjáról az alábbi linken: vDOS letöltése A program telepítése után tetszőleges könyvtár(ak) rendelhetők hozzá, tehát a 32 bites telepítési leírásban foglaltak struktúráját itt mindenképpen alkalmazni kell, a pontos beállításhoz azonban mindenképpen olvassa el az általunk készített részletes leírást.

A leírás alapján beállított rendszerrel megvalósítható az alkalmazások futtatása 64 bites Windows rendszereken is. Azonban az így beállított rendszernek mindenképpen a programjaink FoxPro-s változatát kell használniuk! Amennyiben FoxBase változata van, kérje tőlünk a FoxPro-st mindenképpen!
Linux, MacOS stb. operációs rendszerek esetén azonban már okvetlenül ajánljuk a konzultációt, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot a részletek tisztázása érdekében.