Masa könyvelési rendszer deviza átértékelése


  1. Ellenőrizze programjának verziószámát, amennyiben szükséges, frissítse az aktuális verzióra.

  2. Készítsen egy mentést és tegye el a sikeres átértékelés végéig.

  3. A feladatot a ténylegesen lezárt 12. hónap után a 13. hónap havi zárása után kell a 13. hónapban elvégezni. A 13. hónap havi zárása egyúttal azt is jelenti, hogy a tárgyi eszközökre ezt követően már nem tud könyvelni. Tehát gondolja végig, hogy mikor tudja ezt a feladatot futtatni.

  4. Készítsen egy főkönyvi kivonatot és XII.31-i állapotnak megfelelő folyószámlát a devizás nyitott tételekről, hogy a későbbiekben legyen mihez egyeztetnie.

  5. Nézze, meg, hogy az átértékeléshez és az elhatároláshoz a főkönyvi számok rendelkezésre állnak-e? Ha nem, akkor pótolja.

  6. A törzsadatok között aktualizálja a XII.31-i devizaszorzókat a főbankjának a számviteli politikában rögzítettek szerint.

  7. Ezek után a főmenüből az F> Javítás-módosítás menüpont H> Deviza átértékelés menüpontját hivja meg és B, C, D sorrendben futtassa le őket.
    A sorrend nagyon fontos, mert a "D" könyvelés menüpont részére a "B" és "C" pont készíti elő az adatokat!

 

Az analitikánál az átértékelésben nem szereplő főkönyveket kell megadni, a szintetikánál viszont a devizát is tartalmazó főkönyveket kell jelezni a program felé.

Ha a fentiek szerint járt el, sikeres lesz az átértékelés. Az ellenőrzéshez készítsen egy új főkönyvet, illetve XII.31-i nyitott devizás folyószámlát.

Sok sikert !